Ministar Kalamujić: Kantonalna agencija za privlačenje investicija ključna u poticanju ekonomske aktivnosti

Ministar finansija Kantona Sarajevo, dr.sci. Afan Kalamujić održao je radni sastanak sa Adnanom Jašarevićem, direktorom Kantonalne agencije za privlačenje investicija i privatizaciju i njegovim timom.

Ministar Kalamujić istakao je da Kantonalna agencija za privlačenje investicija u Sarajevu igra ključnu ulogu u poticanju ekonomske aktivnosti i privlačenju stranih i domaćih investicija. Ona pruža podršku poduzetnicima, olakšava poslovno okruženje i doprinosi razvoju lokalne ekonomije, stvarajući uvjete za otvaranje novih radnih mjesta i potičući inovacije.

Na sastanku je razgovarano i o uvođenju Agencije na trezorsko poslovanje što bi, kako je istaknuto, uveliko olakšala njihovo poslovanje, a Ministarstvu omogućilo lakše upravljanje značajnim djelom prihoda za kapitalne projekte, pritom osiguravajući transparentnost, odgovorno trošenje sredstava, te stimuliranje lokalne ekonomske aktivnosti. Time se može unaprijediti i finansijska stabilnost Kantona i stvoriti povoljnije okruženje za investitore.

Također, jedna od tema sastanka bila je i upravljanje imovinom Kantona Sarajevo, te dobrim praksama. Dogovoreno je intenziviranje saradnje u ovom pogledu.

“Nastavljam sa obećanim, a to je bolje i transparentnije upravljanje javnom imovinom”, poručio je ministar Kalamujić. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

(Izvor: Vlada KS)

Zatvori